1. Home
  2. Blogs
  3. Waarom verschilt de hardheid van water per regio?

Waarom verschilt de hardheid van water per regio?

Waterhardheid per regio

Waterhardheid is een veelgehoorde term, maar wist u dat de hardheid van water sterk kan variëren, afhankelijk van waar u woont? In sommige regio’s is het water heel hard, terwijl er op andere plekken weinig kalk in het water zich en u nauwelijks last hebt van kalkaanslag. Hoe zit dat nu precies?

Wat is waterhardheid?

Waterhardheid verwijst naar de hoeveelheid opgeloste mineralen in het water, met name calcium en magnesium. Hoe meer van deze mineralen aanwezig zijn, hoe harder het water is. Waterhardheid wordt meestal gemeten in Duitse graden (dH) of in parts per million (ppm). Water onder de 4 dH wordt als zacht beschouwd, water boven de 12 dH als hard.

Direct bestellen

De rol van geologie en bodemsoorten

De belangrijkste factor die waterhardheid bepaalt, is de samenstelling van de bodem. Water dat door kalkrijke bodems zoals kalksteen of mergel stroomt, neemt veel calcium en magnesium op, wat resulteert in hard water. In gebieden met zandgrond of veen, zoals delen van Noord-Nederland, blijft het water vaak zachter. Zo zorgt de kalkrijke bodem in Limburg voor hard water, terwijl het water in Drenthe van nature zachter is.

Waterbronnen en hun invloed op de hardheid

Niet alleen de bodem speelt een rol bij waterhardheid, ook de behandeling van water door waterbedrijven en de bron van het water zijn van invloed. Grondwater, dat diep uit de aarde wordt opgepompt, bevat vaak meer mineralen dan oppervlaktewater uit rivieren of meren. In regio’s waar vooral grondwater wordt gebruikt, zoals Brabant, is het water dus vaak harder. In gebieden waar meer gebruik wordt gemaakt van oppervlaktewater, zoals in delen van Zuid-Holland, is het water doorgaans zachter.

Wat zijn de gevolgen van verschillende waterhardheden?

Hard water kan leiden tot kalkaanslag in huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, waterkokers en vaatwassers. Dit kan de levensduur van deze apparaten verkorten en het energieverbruik verhogen. Zacht water daarentegen zorgt voor minder kalkaanslag, waardoor uw apparaten beter werken en langer meegaan. Bovendien bespaart u met zacht water op schoonmaakmiddelen – die doen namelijk veel beter hun werk in zacht water, waardoor u er veel minder van nodig heeft. En zacht water is ook nog eens veel zachter voor uw huid en haar!

Hoe kunt u de waterhardheid in uw regio controleren?

Benieuwd hoe hard het water is bij u thuis? U kunt dit eenvoudig zelf meten met een testsetje. Ook kunt u de hardheid van het water in uw regio checken op onze website: u vult uw postcode in en ziet de waterhardheid direct.