Om hierop een helder antwoord te geven, vertellen we u graag hoe de kosten van waterontharders zijn opgebouwd en hoe u de prijzen goed kunt vergelijken. Voor een duidelijk beeld van de kostenontwikkeling en een goede vergelijking van de prijzen van de verschillende waterontharders, is het handig om de kosten uit te smeren over een periode van bijvoorbeeld 15 jaar. Bij sommige waterontharders komen een groot deel van de kosten namelijk pas in de jaren na de aanschaf; een vergelijking op basis van puur de aanschafkosten is daarom niet reëel.
Gerekend over 15 jaar kost een AquaCell waterontharder in totaal tussen de 200 en 250 euro per jaar. Gerekend over dezelfde periode liggen de prijzen van andere waterontharders ongeveer op hetzelfde niveau. Met andere woorden: de prijzen van waterontharders in Nederland zijn niet zo uiteenlopend zoals dat op het eerste oog misschien lijkt.
De kosten van een waterontharder zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen.
Aanschafprijs
De aanschaf vormt de grootste kostenpost. Stel: een waterontharder kost 1500 euro exclusief installatiekosten. Gerekend over 15 jaar betekent dat dus een kostenpost van 100 euro per jaar.
Installatiekosten
Gaan we uit van 300 euro aan installatiekosten, dan betekent dat – weer gerekend over 15 jaar – een kostenpost van 20 euro per jaar. Let altijd op of de installatie volledig is of dat u zelf nog onderdelen moet aanschaffen.
Service en garantie
Bij aanschaf van een AquaCell heeft u 5 jaar all-in servicegarantie, dus ook inclusief voorrijkosten, onderdelen en werkloon. Na vijf jaar kunt u deze servicegarantie verlengen. Informeer goed hoe het zit met service en garantie bij andere leveranciers. Stel dat een vergelijkbare garantie bij een andere leverancier 1200 euro kost over een periode van 15 jaar, dan komt u uit op een kostenpost van 80 euro per jaar.
Verbruik
De laatste kostenpost is het verbruik van zout, spoelwater en – als de ontharder werkt op stroom – elektriciteit (de kosten voor het spoelwater en de elektriciteit zijn slechts zeer beperkt). Stel dat het verbruik kosten oplevert van 1050 euro over vijftien jaar, dan komt dit neer op 70 euro per jaar.
De kosten van de verschillende waterontharders op de markt, uitgesmeerd over een periode van 15 jaar, liggen dus niet ver uit elkaar. Een beter uitgangspunt om de ontharders met elkaar te vergelijken, is te kijken naar de kwaliteit van de merken en systemen. Houdt u voor een kwaliteitsvergelijking rekening met de volgende aspecten.
Kwaliteitskeurmerk
Niet elke waterontharder heeft een kwaliteitskeurmerk. De AquaCell heeft dat wel en is getest door WRAS, een instantie die vergelijkbaar is met KIWA in Nederland. Dit WRAS-keurmerk betekent dat de AquaCell voldoet aan alle eisen op het gebied van (drinkwater)veiligheid en kwaliteit van de onderdelen.
Werking
Levert het systeem – net als de AquaCell – zonder onderbreking zacht water? Zo niet, dan zijn er dus momenten waarop u geen zacht water kunt gebruiken. Omdat de AquaCell werkt op basis van twee cilinders en er altijd minimaal één cilinder in werking is, heeft u met een AquaCell 24/7 de beschikking over 100% kalkvrij water.
Samenstelling van de hars
Ook de structuur van de hars is van belang als het gaat om het vergelijken van de kwaliteit. De AquaCell-hars is heel gelijk van samenstelling, en met 350 micron (⅓ millimeter) in doorsnee per bolletje, is de hars tot wel drie keer fijner dan andere harssoorten. Dat maakt de hars ook minimaal drie keer efficiënter, omdat er geen kalkdeeltjes tussen de harsbolletjes kunnen ontsnappen.
Elektronica
Heeft de waterontharder stroom nodig of werkt het apparaat mechanisch? Elektronica is mooi als het werkt. Als het niet werkt, kan dat het hele systeem platleggen en een oplossing is vaak ingewikkeld. Werkt een waterontharder mechanisch, zoals de AquaCell, dan heeft u dit soort problemen niet.
Levensduur
Hoelang gaat het apparaat mee? Als u het systeem binnen 15 jaar moet vervangen en u kunt geen aanspraak maken op garantie, dan zien de kosten er ineens heel anders uit; u wordt dan immers geconfronteerd met de aanschafkosten van een nieuw systeem. Bij AquaCell heeft u 5 jaar all-in servicegarantie (inclusief voorrijkosten, onderdelen en werkloon) (deze garantie kunt u na 5 jaar verlengen), 15 jaar garantie op de onderdelen en 30 jaar garantie op de hars.
Formaat
Let bij het vergelijken ook op het formaat van de waterontharder. Past het systeem op de plaats die u in gedachten heeft? De AquaCell heeft het formaat van een koelbox, waardoor hij in vrijwel elke ruimte kan worden geplaatst.
Service
Staat een leverancier/monteur direct voor u klaar als er zich onverhoopt een probleem voordoet? AquaCell staat bekend om zijn uitstekende service. Problemen lossen we zo nodig binnen 24 uur op.
Leverancier
Vergeet vooral ook niet de leverancier zelf mee te nemen in uw kwaliteitsvergelijking. Heeft de leverancier voldoende ervaring en expertise in huis? Verloopt de communicatie vlot en professioneel? Kan het bedrijf bogen op goede referenties? Lees hier de ervaringen van AquaCell-eigenaren.
Dagelijks gebruik
Wat moet u zelf doen voor een goede werking of het onderhoud van de waterontharder? Moet u bijvoorbeeld zout bijvullen met zakken van 25 kilo? Voor de AquaCell gebruikt u blokken zout van slechts 4 kilogram per stuk. Die zijn per kilo in aanschaf iets duurder, maar het zout is veel gemakkelijker in gebruik en u heeft er minder van nodig.
Heeft u vragen over de kosten van waterontharders of over het vergelijken van de verschillende systemen? Neem vooral contact met ons op, we informeren u graag!
Producten
Klantenservice
Overig
AquaCell is een product van Aquacombi